הגוף שלנו הוא מערכת חכמה ויעילה. יש לו את היכולת המופלאה לווסת את עצמו ולשמור על איזון בצורה טבעית בעזרת מערכות איברים שזהו תפקידם. אחד מהאיברים החשובים הללו היא בלוטת התריס, שנקראת בלועזית בלוטת התירואיד. אם אנחנו אנשים בריאים אנחנו לא מרגישים כלל את פעילותה של הבלוטה ואת תרומתה לאיכות חיינו. אך אם בלוטת התריס שלנו לא מתפקדת כראוי, משלל סיבות שונות, אנחנו נרגיש זאת בקלות. אחת התופעות שיכולות לגרום לתפקוד לא תקין של בלוטת התריס היא היווצרות של קשריות בלוטת התריס.
תפקידה וחשיבותה של בלוטת התריס
בלוטת התריס ממוקמת בחלק התחתון של הצוואר, קצת מתחת לפיקת הגרון. לבלוטה זו תפקיד חשוב מאוד באיזון תפקודי הגוף ובעיקר בוויסות של טמפרטורת הגוף וויסות תהליך חילוף החומרים בגוף. כאשר תפקודה של בלוטת התריס נפגע, ואין זה משנה אם זה פעילות יתר של הבלוטה או תת פעילות למשל, גם תהליכים חשובים אלו יכולים להפגע ולצאת מאיזון.
מהי קשריות בבלוטת התריס?
קשרים, נודלים או בקשריות בלוטת התריס הן בעצם גושים יחסית קטנים הנמצאים על הבלוטה עצמה. גושים אלו יכולים להגיע לגודל שנע בין מספר מילימטרים ועד לגודל של מספר סנטימטרים. את רוב הקשריות לא ניתן לאבחן במישוש. רובן מאותרות בבדיקת אולטרסאונד של בלוטת התריס. הנטייה לפתח קשריות בבלוטת התריס היא שכיחה יותר אצל נשים ועולה עם הגיל. כמו כן, קיימים מקרים של נטייה גנטית משפחתית.
מדוע חשוב לאבחן ולטפל בקשריות בבלוטת התריס?
קשריות בלוטת התריס יכולות להשפיע על גוף האדם בדרכים שונות ולכן חשוב מאוד לאתר אותן, לאבחן אותם ולטפל בהם. כל אלו ייתבצעו בצורה הטובה ביותר אצל מומחית באנדוקרינולוגיה. חשוב מאוד לבדוק האם הקשריות ממאירות או לא. קיימת שכיחות של 5% מהמקרים בהם הקשריות היו בעצם גידול ממאיר. חשוב מאוד לבדוק האם הקשריות לוחצות על איברים חיונים סמוכים כגון קנה הנשימה ולבדוק האם הן גורמות לפעילות יתר של בלוטת התריס. בנוסף, לעיתים הקשריות יכולות להיות גדולות ובולטות ולהפריע למראה החיצוני של האדם.
אם אכן נמצאה בבדיקת האולטרסאונד עדות לקיומן של קשריות בבלוטת התריס, השלב הבא יהיה לבצע ניקור הנקרא FNA. בדיקת FNA הינה ניקור אבחנתי אשר במהלכו שואבים בעדינות תאים מהקשרית באמצעות מחט תוך כדי הדמיית רנטגן של המקום. את התאים שולחים למעבדה המחזירה תשובה בדבר ממאירותן או שפירותן של הקשריות. במקרים בהם תשובת הניקור אינה חד משמעית ניתן לבצע בדיקות אבחוניות נוספות ובכך להקטין את הסיכויים לניתוח מיותר.